A Pálpusztai sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet, alvasztóenzim, sózott és Brevibacterium linens kéregflórával érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású rúzsflórával érő, lágy, zsíros sajt.
Semmi színezéket és tartósítószert nem tartalmaz.

A sajt mérete és tömege:

Alak
Méret (cm)
Tömeg (g)
Hasáb
Hosszúság: 4-5
43-57
Szélesség: 3-4
Magasság: 2,5-3,5

A sajt érés közben alakul ki. Színe a halvány rózsaszíntől egészen a vöröses barnáig elhúzódhat. A sajt kívülről befelé érik, a külső kéreg alatt kissé folyós állagú lehet. Egyike a kevés tradicionális magyar sajtnak, amit már az 50-es években a magyar hadseregben is adták a katonáknak heti rendszerességgel a gyomor és a bélflórára tett jótékony hatása miatt.
Íme néhány fénykép a gyártási folyamatról: