A Pálpusztai sajt története

A Pálpusztai sajt eredetével kapcsolatban több feltevés is ismert.
Az egyik szerint kezdetben juhtejből készítették és nagyobb mérete volt. Később átváltoztatták a ma megszokott formára és áttértek a tehéntejre.
Az eredeti romadur sajt belga eredetű sajtféleség. A sajtot 1710 óta Fromage d’Herve néven a lüttichi körzetben fekvő Herve városkában készítik. Nálunk elterjedt formája a csemege - romadur sajt. A romadurnál kisebb méretű és egészen enyhe változata terjedt el pálpusztai sajt néven.

A sajt eredetével kapcsolatos másik feltevés szerint Heller Pál az 1890-es években alapította meg sajtgyárát Budapesten, a Kerepesi úton. Ez volt a Derby Sajt- és Vajtermelő Rt. Itt alkották meg a Derby és a Pálpusztai sajtot is. Az utóbbit a gyáralapító saját magáról nevezte el (Pál), amihez a pusztát a jobban csengő név miatt toldották hozzá.

Tehát a név nem egy valós helyre utal, nem volt semmiféle puszta, ahonnan a tejet hozták volna a gyárba vagy ahonnan a sajt receptje származhatna. A Derby sajt neve pedig a gyárhoz közeli lóversenypályára utal.

(Forrás: www.wikipedia.hu)